
JavaScript – Syntax
JS syntax, JS program oluşturma kümesinin birer parçasıdır. JS içerisinde yer alan opsiyonel uygulamalar bununla beraber sistematik bir işleyişe sahiptir. Bilgisayar programları genellikle bilgisayarı kullanan kişinin talimatları altında şekillenir. Kullanılacak programlar çerçevesinde dil oluşturulması elzem bir husustur. Zira oluşturulan programlama dili yukarıda bahsini ettiğimiz program talimatlarını ifade eder. Bu noktada bilgisayar kullanan kişi bu program talimat dili sayesinde işinin bir sonraki aşamasında kendi arayüz dilini oluşturmuş olur. Temel olarak JS syntax, JavaScript programlama dilidir. Syntax konusunu temel olarak masaya yatırdığımızda fark edeceksiniz ki işlevi tıpkı günlük yaşamda insanlarla birlikte kurduğumuz iletişime benziyor. Şöyle ki bu şekilde <script> JS içerisine yerleştirilen ifadeler tarafınızdan oluşturulması muhtemel web sayfası üzerinde </ script> HTML etiketleri alır. Şunu da belirtelim ki bunu pek tabii oluşturmuş olduğunuz web sayfası içerisinde herhangi istediğiniz yere yerleştirmeniz mümkündür. JS üzerine <script> içeren etiketleri yerleştirebilirs
1 2 3 4 5 6 7 8 9 |
<script ...> JavaScript kodu </script> |
Script etiketinin temel olarak iki önemli özelliği vardır. Bunlardan biri dil diğeri ise türdür. Her ikisini de geniş olarak açıklamak gerekirse,
Dil: Script üzerindeki bu özellik kullandığınız dili belirtir. Bu tipik olarak javascript dili olacaktır. HTML (ve XHTML) son sürümleri bunun kullanımını aşamalı olarak oluşturmuştur.
Tür: Bu özellik dili belirtmede, bilhassa vurgulama için tavsiye edilir ve değerinin “text / javascript” olarak ayarlanması gerekir.
Belirttiğimiz şeyler çerçevesinde JavaScript segmentinin görünmesi gerekir.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 |
<script type="text/javascript"> JavaScript kodu </script> |
Şimdi bunu daha net bir şekilde anlamanız için somut bir örnekle devam edeceğiz. Diyelim ki script üzerine “Bugün Nasılsın?” diye herhangi bir yazı yazmak istiyoruz, bu noktada bizim JavaScript kodunu çevreleyen HTML yorumunu eklememiz gerekir. Her ne kadar sisteme metin girerken kimi zaman bu opsiyon sadece bir seçenek olarak gözükse de yapılması işinizi kolaylaştırması açısından çok daha iyidir. Öte yandan bu şey, olur da sisteminizle ilgili herhangi bir sıkıntı patlak verir ve JavaScript tarayıcınız bunu desteklemezse oluşturmuş olduğunuz bu kod onu kurtaracaktır. Bu noktada JS üzerindeki yorum “-> //” ile biter. Bu işaret “//” JS üzerindeki yorum anlamına gelmektedir. Bundan ötürü oluşturmuş olduğunuz JS kodunun bir parçası olarak, HTML açıklamasının sonunua tarayıcı önlemek için ekleyebilirsiniz
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 |
<html> <body> <script type="text/javascript"> <!-- document.write("Bugün Nasılsın?") //--> </script> </body> </html> |
Daha sonra oluşturmuş olduğunuz kod sistem içerisinde şu şekilde gözükecektir:
Bugün Nasılsın?
Boşluk ve Satır Sonları Hakkında
JS kendi içerisinde, sistemi dahilince programlarında görünen boşluk, sekme ve satır sonu gibi şeyleri yok sayar. Eğer program içerisinde otomatik olarak boşluk, sekme ve satır sonu gibi şeyler oluşursa program bizzat kendisi onları biçimlendirmek ve okumak ve anlamak için kod oluşturur. Böylelikle bu, kullanıcı olarak işinizi kolaylaştırır. Düzgün ve tutarlı bir şekilde programlarınızı girdi sunar.
İsteğe Bağlı Noktalama
JS’de genellikle C, C ++ gibi basit ifadeler birtakım noktalama işaretleri tarafından takip edilmektedir. Bunlar arasında en bilineni ise virgüldür. Ancak JS bunu tablolara her biri ayrı bir satırda olmak üzere düzenli bir şekilde yerleştirir. Bu sistem içerisindeki noktamala yapısını ortaya çıkarmanıza olanak sağlar. Örneğin aşağıdaki kod noktalı virgülle olmadan yazılmıştır.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
<script type="text/javascript"> <!-- var1 = 10 var2 = 20 //--> </script> |
Aşağıdaki örnek ise yukarıdaki gibi tek bir satır içerisinde biçimlendirilmiş
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 |
<script type="text/javascript"> <!-- var1 = 10; var2 = 20; //--> </script> |
Not: Bu program noktalama işlemleriniz için uygun bir uygulamaya sahiptir.
Küçük Harf Kullanımı
JS harfe duyarlı bir dil mekaniğine sahiptir. Bu dil yapısı anahtar kelimeler, değişkenler, fonksiyon isimleri ve diğer tanımlayıcılar tarafından daima tutarlı şekilde yazılmalıdır. Bu türden bir durumda ise yukarıda saymış olduğumuz tanımlayıcılar JS açısından farklı anlamlar ifade edecektir.
Not: JS işlev adları yazarken dikkatli olmanız gerekmektedir.
JS Yorumları
Yukarıda genel hatlarıyla değindiğimiz şeyler çerçevesinde JS üzerindeki stil yorumlarınız C-stil ve C ++ gibi kodlar destekler. Başlangıç olarak // bir satırın sonuna veyahut arasına geldiğinde yazmış olduğunuz herhangi bir metin birer açıklama olarak kabul edilir ve JS aracılığıyla göz ardı edilir. Herhangi bir metin arasındaki buna benzer karakterler / * ve * / yorum olarak kabul edilir. Bu tür yorumlar spesifik olarak sadece tek bir satır değil aksine birden çok satıra yayılabilme imkanı vardır. Böylelikle JS, HTML açar. JS // yorumunu yaptığı gibi, tek satırlı yorum olarak bunu satırlara da yayabilir. Bundan ötürü yorumlar // olarak yazılmalıdır. Böylelikle JS tarafından tanınmayan oluşturulmuş dizin kapanışı HTML açıklamasıyla açımlanır.
Aşağıdaki örnek JS açıklamalarında yorumların nasıl kullanılacağını gösterir.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 |
<script type="text/javascript"> <!-- // Bu bir yorumdur. C++ yorum ile benzerlik taşır /* * Bu bir satırlı yorumdur * C programlamasındaki yorumlara benzer */ //--> </script> |
JS Tanımlayıcıları
Tanıtıcılar bir nevi isimlerdir. JS tanımlayıcıları isim değişkenleri (anahtar kelimeler, işlevleri ve etiket) için kullanılır. Adlar için kurallar birçok programlama dillerinde aynıdır. JS’nin ilk karakteri bir harf, alt çizgi (_) veya dolar işareti ($) olması gerekir. Onu takip eden karakterler ise harf, rakam, alt çizgiler veya dolar belirteçleri olabilir.
Not: Sayılara karakter olarak izin verilmez.
Böylece JS numaralardan gelen tanımlayıcıları ayırt eder.
JS Karakter Kümesi
JS Unicode karakter kümesini kullanır. Bahsi geçen Unicode kapakları (neredeyse) dünyadaki tüm karakterleri, noktalama işaretleri ve sembolleri kapsar.
JS Anahtar Kelimeler
JS anahtar kelimeler oluşturduğunuz kordinal sistem düzeneği içerisinde yapılacak olan eylemleri tanımlamak için kullanılır. Anahtar sözcüğünde yeni bir değişken oluşturmak için;
var x = 5 + 6;
var y = x * 10;
JS Değişkenleri
Bir dil programlama sistemi olarak bahsi geçen değişkenler veri değerleri saklamak için kullanılır. JS değişkenlerini tanımlamak için ise elinize varolan anahtar sözcüğü kullanır. Bir eşittir işareti değişkenlere değer atamak için kullanılır. Bu örnek üzerinden gidecek olursak X’in bir değişken olarak tanımlandığını göreceksiniz. Ardından yine aynı X atanır, değeri oluşturulur:
var x;
x = 6;
Oluşturulan JS İfadeleri
JS ifadeleri temel olarak şunlardan oluşur: Değerler, Operatörler, Yapılar, Anahtar Kelimeler ve Yorumlar.
Minimal Coding Privacy Policy
Sitemizi ziyaret eden kullanıcılar aşağıdaki koşulları, yazılanlarla sınırlı olmamak şartıyla kabul etmiş sayılacaktır. “www.minimalcoding.net” sitesinde yer alan tüm bilgiler,tasarım,logo,yorum ve tavsiyeler ile ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belgeler (“İçerik”) ile buradan yapılan tüm linkler, kullanıcıya genel bilgi vermek amacıyla sunulmuştur.
Burada mevcut olan İçerik, Minimal Coding'i Kaynak göstermeden paylaşılamaz ve yayınlanamaz. Bu siteye erişim serbest ve anonimdir.